Blog

Blog

rew

Diversen

IJzige creaties

In januari deed Koning Winter na lange tijd eindelijk weer eens serieus van zich spreken. In Zeeland weliswaar zonder sneeuw van betekenis, maar wel met vorst, (ruige) rijp en ijs. Ideale omstandigheden om er met de camera op uit te trekken. Mijn focus lag vooral op ijs, want in de vorming van ijs laat de natuur zich zonder enige twijfel van haar meest artistieke kant zien. Vormen, lijnen, patronen en structuren in en op het ijs, ze vormen vaak ware kunstwerkjes. Voorzien van een macrolens en statief ging ik op pad, op zoek naar ijzige details in plassen en greppels. In een jong drassig bos vond ik al snel een geschikte plek. Het vinden van fraaie details en het maken van sprekende composities kostte echter heel wat meer moeite. Bovendien was het een hele uitdaging om niet door het soms broze ijs te zakken of het op een andere manier te beschadigen. Door mijn (lichte) statief over het ijs te schuiven en gebruik te maken van het kantelbare lcd-schermpje van de camera zocht ik naar mooie beelden, waarbij ik af en toe genoodzaakt was een enigszins geforceerde houding aan te nemen, die onvermijdelijk tot spierpijn zou leiden. De witbalans van de camera stelde ik bewust koel in (4150 K) en verder speelde ik wat met het diafragma en de belichting. Ten slotte experimenteerde ik met het in- en uitsluiten van reflecties. Het leverde kleurrijke abstracte beelden op én de volgende dag inderdaad lichte spierpijn. Heel andere beelden verkreeg ik na een koude mistige nacht. In een laag uitgebaggerde modder langs een watergang vond ik verschillende plasjes met prachtige ijspatronen in combinatie met rijp. In sommige creaties zag ik figuren en andere deden me denken aan micro-organismen ... Ook bij deze beelden koos ik voor een koele witbalans.

blogijsbladeren-1201680

(60 mm | iso 400 | F 9 | 1/ 20 sec )


blogijsbladeren-1201738

(60 mm | iso 400 | F 8 | 1/ 10 sec )


blogicevormbl-1221814

(60 mm | iso 400 | F 8 | 1/ 80 sec )


blogicevormkop-1221815

(60 mm | iso 400 | F 8 | 1/ 125 sec )

Facebook

Gisteren heb ik mijn eigen facebookpagina aangemaakt. Op deze manier kan ik sneller nieuwe foto’s laten zien en eventueel nieuws of informatie delen. Dit blog blijft overigens gewoon bestaan en zal ik af en toe als aanvulling op de facebookpagina gebruiken. De facebookpagina ”Natuurfotografie Sandra Hendrikse” staat vanaf vandaag online en is te bekijken, door te klikken op de facebookafbeelding.

facebookIcon

Nieuwe look

Het zal u ongetwijfeld niet zijn ontgaan, dat de website in een nieuw jasje is gestoken. Inhoudelijk is er weinig veranderd, maar de nieuwe opzet maakt het mij een stuk makkelijker om updates door te voeren. De portfolio heef wel een kleine wijziging ondergaan. Naast de bestaande categorieën zijn nu ook enkele thema’s toegevoegd.

Van foto naar schilderij

Een drietal foto's die ik afgelopen winter in de tuin van mijn ouders heb gemaakt, hebben model gestaan voor olieverfschilderijtjes. Deze schilderijtjes, een roodborstje, veldleeuwerik en een witte kwikstaart in de sneeuw zijn vervaardigd door kunstenares, Judith van Hoof. Judith maakt veel portretten, maar ook natuurbeelden en schildert bijna foto-realistisch. Enkele weken geleden mocht ik de schilderijtjes voor het eerst aanschouwen en ik was erg onder de indruk van de resultaten. Ze zijn mooi gedetailleerd geschilderd en vormen samen een passende combinatie. Het trio zal begin volgend jaar, samen met andere vogelbeelden, door Judith worden geëxposeerd. Benieuwd naar het werk en de kwaliteiten van Judith van Hoof, die naast schilderen ook beeldhouwt? Bezoek dan zeker haar website eens!

srbbshh


wkbshh


vlbshh