Blog

Blog

rew

Techniek

High key kluten

Licht en de manier waarop je het als fotograaf gebruikt zijn bepalend voor de sfeer in een foto. Een creatieve techniek die hieraan kan bijdragen is high key. Bij high key fotografie kies je er bewust voor om lichte tot zeer lichte beelden te maken, waardoor ze een zachte, frisse, heldere of minimalistische uitstraling krijgen. Ze bevatten overwegend lichte (kleur)tinten, weinig schaduw en hebben een laag contrast. In de natuur zijn het vooral lichte onderwerpen en achtergronden die geschikt zijn voor een high key benadering en om harde contrasten te vermijden dient het licht het best zacht en diffuus te zijn. Een bewolkte of mistige dag is hiervoor dan ook erg geschikt. Persoonlijk ben ik erg van gecharmeerd van deze vorm van fotografie. Ik pas high key dan ook graag toe en vind het leuk ermee te experimenteren. In de nabewerking optimaliseer ik het high key effect indien nodig verder en ook hiermee experimenteer ik graag. Het levert soms verrassende beelden op. Soms zet ik beelden om naar zwart-wit, want bepaalde high key beelden springen er beter uit zonder kleur.

klushh
Foeragerende kluten in een ondiepe poel op een bewolkte dag.

Zoomburst

In de fotografie draait het vooral om het produceren van scherpe beelden. Toch kan onscherpte een foto juist meer spanning of dynamiek geven. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te bereiken. Eén daarvan is zoomburst, een creatieve techniek waar tijdens een lange sluitertijd in of uit wordt gezoomd. Beelden die met deze techniek zijn gemaakt, kenmerken zich door wazige strepen die vanuit het midden van de foto komen. De techniek is simpel, maar onderwerpkeuze, compositie en zoomsnelheid zijn sterk bepalend voor het eindresultaat. Op een bewolkte dag ben eens serieus met deze techniek aan de slag gegaan. Na veel experimenteren bleef er uiteindelijk maar een beeld over dat ik de moeite waard vond. De foto is gemaakt met een 70-200 mm objectief en een polarisatiefilter (voor langere sluitertijd) vanaf statief, met een diafragma f 8, iso 200 en een sluitertijd van 1/6 sec.

zbnshh

Meervoudige belichting

Vorige week heb ik wat geëxperimenteerd met meervoudige belichting. Meervoudige belichting is het maken van meerdere beelden die in de camera tot één foto worden samengevoegd. Het aantal beelden kan variëren, maar ook de instellingen. Deze uit het analoge tijdperk stammende techniek kan verrassende en bijzondere effecten opleveren. Ik heb diverse instellingen en mogelijkheden uitgeprobeerd, maar gaandeweg heb ik me beperkt tot het maken van 2 beelden, Eén scherpe en één onscherpe opname, omdat het eindresultaat hiervan, me eigenlijk het meest aansprak. Het onscherpe beeld ligt als een soort sluier over het definitieve beeld en heeft wat weg van nevel. Natuurlijk moet je er wel van houden, maar ik was niet ontevreden over het resultaat.

sksshh

sks1shh

skshh