Blog

Blog

rew

2019

Schilderen met licht

Op een tropisch warme zomerdag vertoef ik samen met mijn man op het strand. Onder het genot van een hapje en een drankje wachten we op de zonsondergang, maar boven de Noordzee hangt een buiengebied dat de ondergaande zon vroegtijdig doet verdwijnen. De buien naderen echter langzaam en zijn geen aanleiding om al naar huis te gaan. Genietend van de zwoele zomeravond wachten we tot het donker is en lopen we richting het water. Het is afgaand tij en om bij de zee te komen, moeten we door een ondiepe kreek waden. Bij de eerste stappen in het water, voltrekt zich plotseling een magisch schouwspel. Als door een toverstaf beroerd, licht het opspattende water fluoriserend blauw op. We lijken ons even in een sprookjeswereld te bevinden... Hoewel we beiden bekend zijn met “ het lichten van de zee”, zijn we toch aangenaam verrast dit bijzondere fenomeen na lange tijd weer eens aan te treffen.
Het natuurverschijnsel wordt veroorzaakt door zeevonk, een piepklein eencellig organisme van ongeveer 1 millimeter groot, met de naam Noctiluca scintillans, wat letterlijk “ flitsend nachtlichtje” betekent. Als gevolg van een chemische reactie, die geactiveerd wordt door beweging, geeft het een soort lichtvonk af. Zeevonk kan zich onder gunstige omstandigheden massaal vermeerderen en uitgroeien tot enorme populaties. Vooral na een aantal warme zonnige dagen en een rustige zee verzamelen deze populaties zich in ondiep water bij het strand en kunnen ze bij volledige duisternis bijvoorbeeld de golven blauw doen oplichten.
Opgetogen seinen we onze zoon in, die samen met twee vrienden ook op het strand is. Hij heeft het verschijnsel nog nooit gezien, dus het duurt dan ook niet lang voordat hij en de andere jongens bij ons in het water staan. In bewoordingen als ”nice” en “dit is echt vet” geven de jongens blijk van hun enthousiasme en gaan lopend door het water aan de slag met hun telefoon om het blauwe licht te vangen. De zeevonk is namelijk alleen zichtbaar in de kreek, als we het water bewegen; in de branding is helemaal niets te zien. Ik probeer het oplichtende water ook met mijn telefoon te fotograferen. En dat valt nog niet mee, want het water licht niet overal en even sterk op. Het resulteert in veel nagenoeg zwarte beelden. Maar ik blijf volhouden en na diverse pogingen tekenen zich allerlei grillige vormen en vegen af op mijn scherm. Het werkt haast verslavend! Dan steekt plotseling de wind op en realiseer ik mij dat de buien nu wel heel dichtbij zijn. Het is de hoogste tijd om te stoppen. Snel pakken we onze spullen en gaan naar huis. Wat een spectaculaire afsluiting van deze zomerdag!

zvk522

zvk544

Eervolle vermelding Groene Camera 2019

De Groene Camera is een fotowedstrijd voor natuurfotografen uit Nederland en België en wordt sinds 2017 georganiseerd. Toen ik een oproep zag om mee te doen aan de derde editie, de Groene Camera 2019, besloot ik een kans te wagen en enkele foto’s in te sturen. Begin maart kreeg ik tot mijn verrassing een mailtje dat een van mijn foto’s was doorgedrongen tot de finaleronde. Dit betekende dat de foto bij de eerste tien van een categorie was geëindigd. In mijn geval ging het om de foto van een steenslijmvis, die ik had ingezonden in de categorie “onderwater”. Super leuk! Uit deze 10 foto’s zouden vervolgens twee prijswinnaars (een winnaar en een runner up) en 5 eervolle vermeldingen worden gekozen. Voor het zover was, moest eerst de originele foto, het RAW bestand nog worden opgestuurd om te controleren of ik aan de voorwaarden had voldaan zoals beschreven in wedstrijdreglementen. Daarna was het afwachten tot de prijsuitreiking. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de pixperience in Nijkerk op 23 maart jl. en werd gepresenteerd door jurylid, Bart Siebelink. Op een groot scherm werden per categorie eerst de eervolle vermeldingen getoond, daarna de runner up en als laatste de winnaar. Aangekomen bij de categorie “onderwater” hoorde ik al vrij snel mijn naam voorbij komen en verscheen er een portretfoto van mij op het scherm, gevolgd door de ingezonden foto. Ik had een eervolle vermelding behaald!

grcamsh

De foto is gemaakt in de Oosterschelde bij duikplaats de Bergse Diepsluis (Oesterdam) op een diepte van ongeveer 1,5 meter. De steenslijmvis is met zijn guitige uiterlijk een van mijn favoriete vissen. Hij leeft in ondiep water tussen en onder stenen van dijken en dammen. Hij heeft geen schubben, maar een gladde slijmerige huid, die hem indien nodig in staat stelt om tijdelijk boven water te overleven.

De gehele uitslag van de Groene Camera 2019 is te vinden op natuurfotografie.nl . Later dit jaar, zullen de winnende beelden ook te zien zijn in een tijdelijke expositie in het Museon in Den Haag.