Blog

Blog

rew

Onderwaterfotografie

Uitwaaieren

De pauwkokerworm, ook wel waaierkokerworm genoemd is een mariene borstelworm. De borstelworm leeft in een stevig zelf opgebouwd kokertje van slijm vermengd met zand, slib of kleine stukjes schelp, dat vastgehecht is aan hard substraat. Op de kop heeft het diertje fraai gekleurde op veren lijkende tentakels, die in een krans rond de mondopening staan en samen een waaier vormen, die buiten het kokertje uitsteekt. Soms is deze krans in twee half ronde helften gedeeld. De tentakels met de fijne vertakkingen worden gebruikt om voedsel uit het water te filteren en spelen een rol bij de ademhaling. De rest van de worm zit in het beschermende kokertje dat hoog (5 tot 10 cm) boven de bodem uitsteekt. Het is een fascinerend diertje, waar ik me keer op keer weer over verwonder. De kleurrijke waaier, sierlijk meebewegend met het langsstromende water is een lust voor het oog en heeft grote fotografische aantrekkingskracht op mij. De uitwaaierende tentakels veranderen in de stroming voortdurend van richting en leveren steeds andere beelden op. Kokerwormen zijn echter wel lastig te fotograferen, want bij de minste beweging of verandering van licht trekken ze zich razendsnel in hun kokertje terug. Met een rustige benadering en wat geduld lukt het vaak wel. De foto van dit goed meewerkende model is gemaakt tijdens een duik in de Oosterschelde, met behulp van een snoot. Dat is een soort buis die op een flitser gezet kan worden, waarmee het flitslicht gebundeld wordt tot een spotlight. Zo wordt alleen het onderwerp belicht en ontstaat er een zwarte achtergrond.

blogpkw
60 mm macro | F 13 | iso 500 | 1/250 sec | flitser met optische snoot

Eervolle vermelding Groene Camera 2019

De Groene Camera is een fotowedstrijd voor natuurfotografen uit Nederland en België en wordt sinds 2017 georganiseerd. Toen ik een oproep zag om mee te doen aan de derde editie, de Groene Camera 2019, besloot ik een kans te wagen en enkele foto’s in te sturen. Begin maart kreeg ik tot mijn verrassing een mailtje dat een van mijn foto’s was doorgedrongen tot de finaleronde. Dit betekende dat de foto bij de eerste tien van een categorie was geëindigd. In mijn geval ging het om de foto van een steenslijmvis, die ik had ingezonden in de categorie “onderwater”. Super leuk! Uit deze 10 foto’s zouden vervolgens twee prijswinnaars (een winnaar en een runner up) en 5 eervolle vermeldingen worden gekozen. Voor het zover was, moest eerst de originele foto, het RAW bestand nog worden opgestuurd om te controleren of ik aan de voorwaarden had voldaan zoals beschreven in wedstrijdreglementen. Daarna was het afwachten tot de prijsuitreiking. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de pixperience in Nijkerk op 23 maart jl. en werd gepresenteerd door jurylid, Bart Siebelink. Op een groot scherm werden per categorie eerst de eervolle vermeldingen getoond, daarna de runner up en als laatste de winnaar. Aangekomen bij de categorie “onderwater” hoorde ik al vrij snel mijn naam voorbij komen en verscheen er een portretfoto van mij op het scherm, gevolgd door de ingezonden foto. Ik had een eervolle vermelding behaald!

grcamsh

De foto is gemaakt in de Oosterschelde bij duikplaats de Bergse Diepsluis (Oesterdam) op een diepte van ongeveer 1,5 meter. De steenslijmvis is met zijn guitige uiterlijk een van mijn favoriete vissen. Hij leeft in ondiep water tussen en onder stenen van dijken en dammen. Hij heeft geen schubben, maar een gladde slijmerige huid, die hem indien nodig in staat stelt om tijdelijk boven water te overleven.

De gehele uitslag van de Groene Camera 2019 is te vinden op natuurfotografie.nl . Later dit jaar, zullen de winnende beelden ook te zien zijn in een tijdelijke expositie in het Museon in Den Haag.

Onderwaterfotografie

Naast het fotograferen van de natuur, mag ik ook graag duiken en snorkelen. Duiken doe ik voornamelijk in de provincie Zeeland. De Zeeuwse wateren (Oosterschelde, Grevelingenmeer en Veerse Meer) bieden namelijk een prachtig en rijk onderwaterleven. Sinds een jaar of twee fotografeer ik ook onderwater. Een soms lastige vorm van fotografie met vele uitdagingen, maar ontzettend leuk om te doen. Een kleine selectie van de beelden die ik heb gemaakt, zijn te zien in mijn portfolio “onderwater”. Nieuwe beelden zullen daar uiteraard ook worden geplaatst.

kpaskwshh

Zwemmend kom ik de kompaskwal liever niet tegen, maar duikend of snorkelend, beschermd door een neopreen pak, is het genieten van een ontmoeting met deze prachtige kwal!