Blog

Blog

rew

Leuke verrassing

Op 12 februari bezocht ik samen met Eline fotografiehut 2 van Glenn Vermeersch. Het was een mooie winterdag, waarop de naderende lente al duidelijk merkbaar was. De winterkoning zong uit volle borst, spechten roffelden er lustig op los en ook de buizerd liet regelmatig van zich horen. De hele dag was er activiteit bij en rondom de hut. Zo zagen we een roodborst, merel, pimpelmees, zwarte mees, vink, koolmees, winterkoning, grote bonte specht, gaai, kuifmees, buizerd en boomklever.
Verder hebben we ons kostelijk vermaakt met twee rosse woelmuizen. In een donkere hoekje bij de poel, volgden ze steeds dezelfde foerageerroute tussen en onder een aantal boomstammen. Af en toe kwamen ze even poolshoogte nemen ...

rswm

Het was een super leuke verrassing om te vernemen dat deze foto onlangs op de website van Glenn Vermeersch is gekozen tot een van de drie winnaars van de maand februari!

Winterse speldenprik

Na een zachte en vooral kletsnatte herfst werd het begin januari weer eens echt winter. De temperatuur ging ’s nachts flink omlaag en bleef ook overdag ruim onder het vriespunt, er viel op diverse plekken in het land sneeuw en er waaide een stevige wind, waardoor het ijzig koud aanvoelde. Het was weliswaar een korte periode, maar lang en koud genoeg om hier en daar te kunnen schaatsen. In fotografisch opzicht had de vorst ook veel te bieden. Onbeduidende plassen water, achtergebleven na de vele regen van de laatste tijd, veranderden in ware kunstwerken ...

blicesn
60 mm macro | iso 200 | F 8 | 1/40 sec

Uitwaaieren

De pauwkokerworm, ook wel waaierkokerworm genoemd is een mariene borstelworm. De borstelworm leeft in een stevig zelf opgebouwd kokertje van slijm vermengd met zand, slib of kleine stukjes schelp, dat vastgehecht is aan hard substraat. Op de kop heeft het diertje fraai gekleurde op veren lijkende tentakels, die in een krans rond de mondopening staan en samen een waaier vormen, die buiten het kokertje uitsteekt. Soms is deze krans in twee half ronde helften gedeeld. De tentakels met de fijne vertakkingen worden gebruikt om voedsel uit het water te filteren en spelen een rol bij de ademhaling. De rest van de worm zit in het beschermende kokertje dat hoog (5 tot 10 cm) boven de bodem uitsteekt. Het is een fascinerend diertje, waar ik me keer op keer weer over verwonder. De kleurrijke waaier, sierlijk meebewegend met het langsstromende water is een lust voor het oog en heeft grote fotografische aantrekkingskracht op mij. De uitwaaierende tentakels veranderen in de stroming voortdurend van richting en leveren steeds andere beelden op. Kokerwormen zijn echter wel lastig te fotograferen, want bij de minste beweging of verandering van licht trekken ze zich razendsnel in hun kokertje terug. Met een rustige benadering en wat geduld lukt het vaak wel. De foto van dit goed meewerkende model is gemaakt tijdens een duik in de Oosterschelde, met behulp van een snoot. Dat is een soort buis die op een flitser gezet kan worden, waarmee het flitslicht gebundeld wordt tot een spotlight. Zo wordt alleen het onderwerp belicht en ontstaat er een zwarte achtergrond.

blogpkw
60 mm macro | F 13 | iso 500 | 1/250 sec | flitser met optische snoot

High key kluten

Licht en de manier waarop je het als fotograaf gebruikt zijn bepalend voor de sfeer in een foto. Een creatieve techniek die hieraan kan bijdragen is high key. Bij high key fotografie kies je er bewust voor om lichte tot zeer lichte beelden te maken, waardoor ze een zachte, frisse, heldere of minimalistische uitstraling krijgen. Ze bevatten overwegend lichte (kleur)tinten, weinig schaduw en hebben een laag contrast. In de natuur zijn het vooral lichte onderwerpen en achtergronden die geschikt zijn voor een high key benadering en om harde contrasten te vermijden dient het licht het best zacht en diffuus te zijn. Een bewolkte of mistige dag is hiervoor dan ook erg geschikt. Persoonlijk ben ik erg van gecharmeerd van deze vorm van fotografie. Ik pas high key dan ook graag toe en vind het leuk ermee te experimenteren. In de nabewerking optimaliseer ik het high key effect indien nodig verder en ook hiermee experimenteer ik graag. Het levert af en toe verrassende beelden op. Soms zet ik beelden om naar zwart-wit, omdat bepaalde high key beelden beter tot hun recht komen zonder kleur.

klushh
Foeragerende kluten in een ondiepe poel op een bewolkte dag.

Aanspoelsels

In de wintermaanden struin ik graag over het strand. Na een storm of harde wind ben ik altijd nieuwsgierig naar wat de vloed op het strand heeft neergelegd. Als sportduiker ben ik geïnteresseerd in het onderwaterleven en in het aanspoelsel valt hiervan soms veel te ontdekken. Behalve organisch materiaal spoelt er helaas ook enorm veel afval aan. Vooral plastic (rietjes, lollystokjes, flesdopjes, sigaretfilters, flesjes, zakjes en allerhande hard plastic in verschillende formaten), maar ook vislijnen, -netten, -pluis (oranje of blauwe plastic draadjes die in trossen onder visnetten voor bodemvisserij hangen) en ballonnen met lint liggen voor het oprapen. De steeds maar groeiende vervuiling gaat mij aan het hart en ik probeer dan ook bijna altijd als ik over het strand loop, zoveel mogelijk afval te verzamelen en te deponeren in een afvalbak of houten jukbak van “Doe mee, verlof de de zee!” Enige tijd voor en enkele dagen na storm Corrie, die op 31 januari over Nederland trok, raapte ik veel afval op, maar trof ik ook enkele tientallen eikapsels van de hondshaai aan. Deze eikapsels spoelen regelmatig aan, maar niet eerder vond ik er zoveel. De meeste exemplaren lagen tussen de wieren, maar ik vond er ook een paar los op het strand. Een keer vond ik zelfs een kluwen van 11 exemplaren. Omdat ik de eikapsels, met de fraai gekrulde hechtdraden erg fotogeniek vind, besloot ik er een aantal mee naar huis te nemen om ze te fotograferen. Thuis heb ik de ingedroogde kapsels eerst enige tijd in een bakje water laten weken en vervolgens heb ik ze op een lichtbak gelegd. Door flink over te belichten creëerde ik een beeld, waarbij de vorm, kleur en details mooi naar voren komen.

eikhhvp
Eikapsel hondshaai met vispluis op het strand.

eikhh
50 mm | F 18 | iso 100 | 0,8 sec